Despre noi

Despre noi
Istoria fabricii datează din 1799
Produse
Dispunem de o gamă largă de produse
previous arrow
next arrow

Despre noi

Istoria fabricii dateaza din 1799, cand au fost puse bazele atelierelor de fabricare a otelului in Cugir, una dintre primele fabrici metalurgice din Transilvania, avand ca profil otelul. Motivele care au determinat autoritatile Austro-Ungare sa infiinteze aceasta fabrica  au fost mineritul ce se practica in jurul localitatii si conditiile naturale favorabile. Calitatea otelului produs aici a fost apreciata atat in interiorul Impreriului Austro-Ungar, cat si in afara granitelor acestuia.
Extindera fabricii a inceput in 1926, prin constructia de noi hale de productie. Razboiul a dus la militarizarea fabricii care, la momentul respectiv, a fost condusa de specialisti in domeniul productiei de armament modern. Piese si ansamble pentru tehnici de artilerie au fost fabricate pe parcursul colaborarii cu compania londoneza „Vickers Armstrong Ltd.”Preluarea de catre firma cehoslovaca „Zbrojowka-Brno” a dus la reproiectarea productiei de arme si munitie de infanterie, in baza documentatiei de licenta. Pe parcursul celui de-al doilea Razboi Mondial, concernul german”Herman Goring”  a preluat actiunile companiei.

Acumularea unei experiente sporite si potentialul tehnic ridicat au asigurat succesul in proiectarea si lansarea in productie a primei arme de conceptie romaneasca, pistolul mitraliera calibru 9mm, Parabellum, tip „Orita”. Dezvoltarea ulterioara a industriei in localitatea Cugir este legata de uzina, creandu-se de-a lungul timpului un bine-cunoscut brand, CUGIR.
Astazi, Uzina Mecanica Cugir detine investitia „Modernizarea fabricatiei de armament de infanterie si munitie prin asimilarea de produse NATO”. Prin achizitia liniilor de productie pentru produse NATO, compania detine o baza tehnologica comparabila cele ale producatorilor consacrati din domeniul industriei de aparare. Achizitia de echipament si tehnologie pentru fabricarea capselor anti-corozive Boxer si munitiei de infanterie de calibru 5.56 x 45, 7,62 x 51 si 12,7 x 99 au dus la un nivel ridicat de automatizare, consum scazut de energie, precizie speciala in productie, produs finit de calitate superioara, flexibilitate, productivitate ridicata in munca. Din punct de vedere strict tehnic, compania achizitioneaza tehnologie moderna pentru tuburile din alama si munitie necoroziva (specifica NATO), care deschide o perspectiva larga cu privire la asimiliarea ulterioara a altor tipuri de munitie

De mai bine de 200 de ani, Uzina Mecanică Cugir reprezintă simbolul şi totodată motorul  oraşului Cugir,  devenind în timp o tradiție moştenită de la bunici şi parinți,  cunoscand  in acest timp un proces continuu de înoire şi dezvoltare atât din punct de  vedere al dotărilor  cât şi al produselor realizate. Numele unor producatori de marca in domeniul productiei militare au fost asociate cu intreprinderea din Cugir (Skoda -H. Goering  in perioada razboiului, Vickers Armstrong  – Anglia,  Zbrojowska Brno- Cehoslovacia),  fapt care a condus la crearea, mentinerea si dezvoltarea permanenta a unei adevarate culturi tehnice in randul celor ce munceau aici si a populatiei orasului. Dupa trecerea in proprietatea statului obiectul de activitate a fost diversificat continuu prin dezvoltarea  de noi capacitati destinate produselor civile dintre care amintim doar cateva: masini unelte si agregate, produse electrocasnice, produse industriale (lanturi articulate, fuse textile, cuplaje electromagnetice etc). Dupa 1990,  uzina a trecut prin ample procese de restructurare si reorganizare,  iar din 2008 isi desfasoara activitatea strict  în sectorul producției militare. Din procesul de restructurare mentionam urmatoarele momente:
* in 2001 a fost creat un Joint Venture cu Daimler Chrysler –  Star Transmission Cugir
* în 2002, în colaborare cu Consiliul Județean Alba s-a creat Parcul  Industrial Cugir
* in februarie 2004, prin divizare parțială a societății, s-a constituit  Fabrica de Arme Cugir
* în noiembrie 2004 s-a externalizat activitatea fostei sucursale de produse electrocasnice
* în februarie 2005 s-a renunțat la producția de mașini unelte
* în 2007 s-a renunțat la Sculăria de pe platforma UMC I.
Astăzi, Uzina Mecanica  Cugir SA  dispune de investiţia „Modernizarea fabricaţiei de armament de infanterie şi muniţie prin asimilarea de produse NATO” și execută:
* munitie  cal. 12.7x 108 mm si cal. 14. 5x 114 mm in urmatoarele tipuri: ball, perforanta, incendiara, trasor si orice combinatie dintre acestea calibre
* munitie tip NATO:    cal 5.56x45mm,   cal 7.62x51mm,  cal 12.7x99mm cu tub de otel
* mitraliere  cal 12.7x108mm, 12.7x99mm (.50)  si cal 14.5×114 mm pe tripod si suporti de diferite tipuri si  tun de aviatie calibrul 23mm
* armament de infanterie cal 9mm Parrabellum (pistol semiautomat si pistol mitraliera)
* accesorii, piese de schimb si consumabile (benzi pentru cartuse, incarcatoare, masini de incarcat cartuse in banda etc)
Societatea Uzina Mecanica Cugir S.A inchiriaza si vinde spatii si hale pentru productie.
Informații Cugir